Onze beide parochiekerken bieden met de nodige regelmaat onderdak aan uiteenlopende koren, ensembles en orkesten – wat voortkomt uit onze wens mensen met elkaar te verbinden. Geen overbodige luxe in een tijd als de onze waar menigeen zich een eiland voelt.

Op zondag 3 maart mogen we het orkest ‘Casulana’ ontvangen in de Corneliuskerk, aanvang 14.30 uur. Casulana is een heel bijzonder orkest. Een amateurorkest van een hoog niveau dat – en dat is misschien nog wel het allerbelangrijkst! – met ongelooflijk veel plezier musiceert. Casulana zou het fijn vinden u iets van dat gevoel mee te geven!

Bij dezen dus … van harte welkom!

Pastor Ruud Roefs

In het onderstaande stuk stelt Casulana zichzelf nog even aan u voor:

Casulana, best kept secret?

Misschien denk je dat Casulana een zeldzame vogel is, zoals de Poelifinario. Maar nee, Casulana is de naam van een van de oudst bekende vrouwelijke componisten, en tevens de naam van ons barokorkest, dat 2-wekelijks repeteert in de Theaterkerk in Bemmel.

Onze dirigent en muzikaal leider is Lucie Gieles, die een grote passie heeft voor oude muziek. Aan haar is het te danken dat we – naast bekende – ook relatief onbekende werken spelen uit de renaissance (16e eeuw) en de barokperiode (17e eeuw). Muziek uit de renaissance is vaak polyfoon, dat wil zeggen dat er meerdere stemmen tegelijkertijd gespeeld worden, zoals bij een canon of een fuga.

Orkest Casulana speelt composities van (zie de afbeelding) componiste Maddalena Casulana (1544 – ca.1590), maar ook van barokcomponisten zoals Bach, Händel en Vivaldi. Ons orkest bestaat uit amateurs, velen met een hoog spelniveau, en sommigen van wie het niveau wat lager ligt. Deze melange werkt aanstekelijk!

En we zijn ook niet al te puriteins. Zo spelen er instrumenten mee die nog niet bestonden in de 16e en 17e eeuw, zoals klarinet en baritonsaxofoon. De traditionele instrumenten vormen de hoofdmoot: violen, altviolen, celli, een contrabas, diverse fluiten, een hobo, een fagot, en een spinet (een klein klavecimbel).

Ons repertoire, dat zich snel uitbreidt, bestaat uit “ernstige”, soms religieuze muziek, en uit lichtere muziek, zelfs enkele “tophits” uit de barok. Muziek waarbij je gewoon niet kunt stilzitten! Als je nieuwsgierig bent geworden naar Orkest Casulana, dan hopen we dat je binnenkort een keer kennis komt maken met ons en onze muziek in de Theaterkerk in Bemmel, onze thuisbasis.

Nog even alles op een rijtje:

Wat? Orkest Casulana
Waar? Corneliuskerk Beuningen
Wanneer? Zondag 3 maart
Hoe laat? 14.30 uur

De entree is gratis, een vrijwillige bijdrage na afloop wordt vanzelfsprekend zeer gewaardeerd. Reserveren is niet nodig.