'God en Zijn mensen zijn goed voor mij'

Bertus Visschedijk is vrijdag 30 juni precies 50 jaar priester. Dit jubileum wordt zondag 2 juli feestelijk gevierd in Winssen. "Vijf Indonesische vrienden komen straks naar mijn jubileumviering. Ze zullen op hun manier meedoen met zang en dans. Fijn nieuws."

WINSSEN Bertus Visschedijk is onlangs 75 jaar geworden. De pastor staat midden in de gemeenschap van Winssen en Ewijk en is sinds kort ook werkzaam in de parochie Johannes XXIII in Beuningen. Op zondagmiddag is hij altijd te vinden op een voetbalveld en door de week speelt hij vaak bij de biljartclub. "Er komt ter ere van mijn jubileum een spannende voetbalwedstrijd, de jongens van Ewijk en Winssen die ik vroeger nog gedoopt heb, spelen tegen elkaar. Dat wordt heel leuk…"

Tijdens de 5e klas van de basisschool in Oldenzaal begon zijn interesse voor de missie. "Een kapelaan, die tweemaal per week godsdienstles gaf, werd voor vier weken ziek. Een oude missionaris nam het toen over en vertelde spannende verhalen over Borneo. We vonden dat allemaal interessanter dan die saaie godsdienstlessen. De laatste keer dat hij er was, trok hij zijn broekspijpen omhoog en liet de zwarte spataderen van zijn benen zien en zei: ‘Deze benen kunnen niet meer terug, ik zoek nieuwe benen'."

Visschedijk twijfelde niet lang en stak zijn vinger op. Vervolgens volgde Visschedijk de opleiding in Tilburg, Roosendaal en Mill Hill (Engeland) om gewijd te worden tot Mill Hill missionaris en vertrok direct naar Borneo. "Ik dacht: 'veni, vidi, vici'. Ik kwam daar, ik zag het daar, maar 'overwinnen'... nee zeker niet. Ik heb daar meer van hen geleerd dan zij van mij. Mijn mooiste jaren waren daar in het Catechetisch Centrum Wisma Emaus van het bisdom Pontianak, een soort bezinningshuis/ retraitehuis waar ik tien jaar mocht werken."

'IK HEB NOG GEEN GERANIUMS OM ER ACHTER UIT TE RUSTEN'

De pastor staat in Winssen en Ewijk midden in de maatschappij. "Ik wil liever geen pastoor genoemd worden maar pastor is prima. Pastoor klinkt als 'boven de mensen' en hebberig. Dat wil ik niet. Ik ben liever mens tussen de mensen en probeer mee te leven met mensen en een steun te zijn in hun lief en leed van elke dag." Dankzij deze gedachtegang mag pastor Visschedijk nu al bijna 24 jaar in Winssen en Ewijk, en sinds kort ook in de fusieparochie Johannes XXIII in Beuningen, voor gaan in de geloofsgemeenschappen.

Visschedijk denkt nog niet aan pensioen. "Ik voel me nog te jong om te stoppen. Ik heb nog geen geraniums gekocht om er achter te gaan uitrusten. Laat mij ook maar genieten op het voetbalveld, spelers aanmoedigen, en af en toe een balletje stoten met de biljarters."

bron: De Waalkanter 26 juni 2017