Soms gebeurt het dat we de vraag krijgen: 'Ik snap het niet … Vader is altijd zo’n trouwe kerkganger geweest. Maar na zijn overlijden kreeg hij geen kruisje met zijn naam op de gedachtenisplek in de kerk. En dat vonden we ontzettend jammer...'

Ik kan me levendig voorstellen dat mensen dat jammer vinden. Want het is fijn en troostrijk te weten dat de naam van een mens die jou dierbaar was een bijzondere plaats krijgt in een van onze kerken. En dat je het betreffende kruisje bij gelegenheid van Allerzielen – als we onze gestorvenen van het voorbije kerkelijke jaar herdenken – na de viering mee naar huis kunt nemen. Om nooit te vergeten...

Als dat NIET gebeurt, heeft dat te maken met het feit dat de familie – om wat voor reden ook – niet gekozen heeft voor een kerkelijke uitvaartdienst.

Dan is natuurlijk de vraag: wat verstaan we precies onder een kerkelijke uitvaartdienst?

  1. Een kerkelijke uitvaartdienst – goed om te weten – hoeft niet per se plaats te vinden in een kerk. Vaak is dat wel het geval, en het verdient ook de voorkeur, maar dit is evengoed mogelijk in de aula van een crematorium of op een andere passende locatie. Zo ben ik in de voorbije jaren bijvoorbeeld voorgegaan in 'De Arend' of 'De Paulus' in Winssen. Dat is geen enkel probleem, en het doet ook op geen enkele wijze afbreuk aan de waardigheid van de afscheidsviering.
  2. Het gedachteniskruisje – want daarmee begon het verhaal – krijgt echter alleen dan een plek, als degene die voorgaat in de afscheidsviering dit nadrukkelijk doet namens de parochiegemeenschap. Dit kan een pastor zijn, een diaken, een pastoraal werkende of een daartoe aangestelde parochiaan. Wordt de dienst echter geleid door iemand 'van buiten': de uitvaartondernemer, een ritueelbegeleider, de familie zelf of anderszins, dan komt er geen gedachteniskruisje namens de parochie. Deze is in zo’n geval immers niet bij de plechtigheid betrokken. Met andere woorden, het is uiteindelijk de familie zelf die de keuze maakt en daarmee bepaalt of er al dan niet een gedachteniskruisje komt.

Hopelijk schept het bovenstaande de gevraagde duidelijkheid.

Met vriendelijke groet,

Pastor Ruud Roefs
namens het Parochiebestuur H. Johannes XXIII