Zo’n beetje om de week wordt de liturgische viering in de Corneliuskerk opgeluisterd door het Liturgisch Gemengd Koor. Dit koor komt van oorsprong uit Ewijk, waar zij in de Johannes de Doperkerk sinds 1986 in missen en andere vieringen zong.

Toen de kerk in juni 2021 sloot was dat een zware slag voor de koorleden. Met hart en ziel en grote betrokkenheid had het koor onder leiding van Nico Adriaens een geweldig repertoire opgebouwd. Nederlandstalige gezangen, Byzantijnse muziek, Engelstalig, Franstalig, Russische en Duitse muziek. Allemaal vierstemmig! Uiteraard wordt er ook Gregoriaans gezongen. Het repertoire bestaat niet alleen uit kerkmuziek, er zit veel wereldse muziek bij.

Toen de emoties over de kerksluiting meer een plek kregen, besloot het koor om door te zingen in de Corneliuskerk te Beuningen. Voor veel koorleden was dat een grote en emotionele overgang.

Geen spijt

We hebben er nooit spijt van gekregen. Nog steeds zingt het koor onder bezielende leiding van dirigent/organist Nico Adriaens. Sinds de verhuizing van Ewijk naar Beuningen bestaat het koor niet alleen uit Ewijkenaren, maar zijn er koorleden uit Beuningen en Winssen bij gekomen. Een verrijking! De keuze van de liederen wordt gedaan door een liederencommissie en is afhankelijk van het thema van de viering. Dat is per week anders.

Repetitie

Op de donderdagavond van 19.45 uur tot 21.45 uur oefent het koor elke week in de kerk. Een half uur voordat een viering begint is het koor aanwezig om in te zingen.

Het repertoire bestaat uit zo’n 450 liederen. Elk kerkseizoen kent de eigen muziek. In de kersttijd zijn de liederen bijvoorbeeld anders dan in de paastijd.

De afgelopen jaren heeft het koor in de Corneliuskerk ook succesvolle benefietconcerten gegeven. Dit in samenwerking met andere muzikanten en een zangeres om een afwisselend programma te kunnen bieden. Het laatste benefietconcert was vanwege de aardbevingsramp in Syrië en Turkije. Nieuwe leden

Het koor bestaat uit 29 leden. 9 sopranen, 9 alten, 7 tenoren en 4 bassen. Dat is best veel voor een kerkkoor en daar zijn we ook trots op. Langzaam stijgt de gemiddelde leeftijd van het koor waarmee het koor kwetsbaar kan worden. Dat willen we voorkomen. Daarom doen we een beroep op mensen die zin hebben om met ons mee te zingen. Het is niet nodig dat je zwaar katholiek bent of altijd naar de vieringen gaat. Dat maakt het gemakkelijker om de muziek te begrijpen. Veel belangrijker is dat je van zingen houdt of dat je een beetje kunt zingen.

Namens Liturgisch Gemend Koor, Toon van Wezel.