De vormselwerkgroep is vol enthousiasme begonnen aan de voorbereidingen voor de eerstvolgende vormselviering, die staat gepland voor 21 mei 2022. We gaan dan richting de zomer en hopen dan volop te kunnen vieren zonder beperkingen.

We denken nog regelmatig terug aan de meest recente vormsel-editie, die door de steeds strengere coronamaatregelen een doorlooptijd van bijna twee jaar had. De vormelingen waren "klaargestoomd" en het leek erop dat alles goed zou komen maar een week voor de viering – in maart 2020 – ging Nederland op slot en moest het uitgesteld worden.

Het zou nog een jaar duren voordat het vormsel doorgang zou vinden. In de tussentijd werd er met ouders en kinderen contact onderhouden met kleine gebaren: het brengen van paaseitjes en een paaswens; een gesprekje aan het tuinhek in de eerste lockdown; een digitale quiz voor de kinderen met doe-opdrachten en weet-vragen; een ouderavond-op-anderhalve-meter met de Corneliuskerk als vergaderzaal. Voor de werkgroep was er natuurlijk het digitaal vergaderen.

Steeds werden regels bijgesteld, aangepast en uitgesteld. Maar uiteindelijk ontvingen op 13 maart van 2021 onze 17 vormelingen (16 kinderen én een volwassene) dan toch het vormsel. Om alle gezinnen een plaatsje te geven bij het toegestane aantal van 30 personen is in goed overleg met onze vormheer, Vicaris Theo Lamers, besloten om twee vieringen te houden. Pastoor Ruud Roefs en Diaken Roman gingen mede voor. Maar ondanks of misschien wel dankzij deze speciale omstandigheden waren het hele intieme, waardige vieringen.

Omdat familie en vrienden niet in de kerk aanwezig konden zijn, waren we blij dat we de techniek op tijd in de lucht kregen om de vieringen live te streamen via YouTube. Het was de digitale vuurdoop van de parochie. Dat het in een behoefte voorzag werd al snel duidelijk, want het leverde die dag 160 views op en veel positieve reacties.

Rond de zomervakantie, toen samenkomen weer veilig mogelijk was, hebben de kinderen hun vormselproject afgesloten met een gezellige avond. Daarbij stond de traditionele beklimming van de toren van de Corneliuskerk op het programma. En natuurlijk een film kijken en frietjes eten.

Zoals gezegd zijn de voorbereidingen begonnen voor de volgende vormselviering. Op 10 november is er een informatieavond geweest voor ouders en kinderen uit groep 7 en 8. Opgeven kan nog steeds. In januari beginnen we met de bijeenkomsten waarmee de kinderen worden voorbereid op het sacrament. In kleine groepjes werken de kinderen aan een project waarin ze leren over de inhoud van het sacrament, ons geloof, over zichzelf en de wereld om hen heen. Als je als ouder of kind twijfelt of het vormsel wel bij het kind past, kan ook na de voorbereiding nog worden besloten tot deelname. De werkgroep draagt er uiteraard zorg voor dat de bijeenkomsten op een veilige manier kunnen plaatsvinden. Voor meer informatie over het vormsel of het opgeven van je kind kun je mailen of bellen met het parochiesecretariaat Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Hartelijke groet van de Vormselwerkgroep Johannes XXIII