Op de website van de H. Johannes XXIII parochie voor de dorpen van de gemeente Beuningen.

Hier vindt u:

Parochieblad

datum: 21-10-2021

Maatregelen ten gevolge van het coronavirus

Nu de anderhalve meter-regel in de kerk wordt losgelaten bij voldoende ventilatie is in overleg met pastoor Ruud besloten de komende tijd toch voorzichtig te zijn met het aantal bezoekers in de kerk.

  • Bezoekers hoeven geen coronatoegangsbewijs te laten zien.
  • De hygiënemaatregelen blijven van kracht.
  • Vooraf opgeven en registeren is niet nodig.
  • Reserveren is echter nog wel nodig bij vieringen waar meer dan het aantal toegestane bezoekers wordt verwacht.
    In onze agenda kunt u zien welke vieringen dit betreft.
    U kunt reserveren bij het parochiesecretariaat op werkdagen tussen 8.30 en 12.30 uur.

Dank voor uw begrip.

Heeft u in deze moeilijke tijd behoefte aan een gesprek met één van de priesters in onze parochie?
Neem dan contact op met ons secretariaat: tel. 024-6771271 (op werkdagen tussen 8:30 en 12:30 uur).

Van 25 november (de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot 10 december (de Internationale Dag van de Rechten van de Mens) vinden jaarlijks de '16 dagen van actie tegen geweld tegen vrouwen' plaats. Dit wordt visueel zichtbaar gemaakt door het uitlichten van gebouwen in oranje, vlaggen op te hangen en andere 'oranje-gekleurde' acties. Daarnaast wordt er maatschappelijk aandacht gevraagd, bijvoorbeeld in debatten, acties en ook in de kerken.
We vinden het geweldig dat ook de RK parochie H. Johannes XXIII meedoet, door de kerken van Weurt en Beuningen oranje uit te lichten, plaats te bieden voor materiaal en aandacht te besteden in de mis.

Orange the World in Nederland en wereldwijd

In meer dan 100 landen vinden in de 16 dagen acties plaats. Deze bestaan onder andere uit het oranje uitlichten van een gebouw, fontein, standbeeld of ander object. Zo zijn in de afgelopen jaren onder andere de Sfinx in Egypte, het Vredepaleis en Times Square oranje uitgelicht. Ook organiseren overheden en maatschappelijke organisaties debatten, straatacties, demonstraties, sociale mediacampagnes en andere activiteiten in deze 16 dagen.

Orange the World in Nederland

In 2020 werd in 230 gemeenten en 9 provincies in Nederland deelgenomen aan de actie, door een gebouw, brug, fontein, standbeeld of ander object uit te lichten, een Orange the World vlag uit te hangen en/of een evenement of actie te organiseren. Dit jaar hopen we nog meer aandacht te genereren voor de bestrijding van geweld tegen vrouwen.
Sinds 2016 doet ook Nederland mee met de campagne, gecoördineerd door een samenwerkingsverband van UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao. In de afgelopen jaren was dit door de deelname van vele lokale overheden een groot succes. De boodschap dat geweld tegen vrouwen onacceptabel is werd in alle delen van Nederland uitgedragen, van Delfzijl tot Middelburg en van Den Helder tot Maastricht. Duizenden mensen verspreid over het land hebben zich ingezet. De hashtag #OrangetheWorldNL was trending op sociale media, en ook op radio, televisie en in nationale en regionale kranten werd uitgebreid aandacht besteed aan de campagne. Met gemeenten, provincies en maatschappelijke organisaties hebben we gezamenlijk meer dan twee miljoen mensen bereikt.
In Beuningen werden vorig jaar de kerken van Beuningen en Weurt aangelicht, de molen, het gemeentehuis en enkele andere gebouwen. Er was een persfoto met de burgemeesters van Beuningen, Wijchen en Druten en vlaggen zijn gehesen op 25 november, de startdag van de actie.

Geweld tegen vrouwen

Helaas is inzet op internationaal, nationaal én lokaal niveau nog onverminderd hard nodig. Tijdens de coronacrisis is geweld tegen vrouwen en meisjes zodanig toegenomen dat gesproken wordt over de 'schaduwpandemie'. In sommige landen is het aantal meldingen verdrievoudigd, en het aantal moorden op vrouwen schrikbarend toegenomen. Ook in Nederland zijn er signalen, van onder andere hulporganisaties en politie, dat geweld is toegenomen in coronaquarantaine.

Preventie

Iedereen kan helpen geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen. In 2021 is het thema van de campagne in Nederland preventie. De nadruk bij de aanpak van geweld ligt vaak op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn uiteraard van cruciaal belang, maar we moeten ook meer inzetten op het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen; individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is om niet alleen vrouwen en meisjes, maar ook mannen en jongens als medestanders te betrekken.
"Ik ben #medestander. Jij ook?" Tijdens de Orange the World campagne in 2021 willen we iedereen uitnodigen om onderdeel van de oplossing te worden en zich medestander in de strijd tegen geweld te verklaren. Iedereen kan vanuit zijn of haar eigen rol een bijdrage leveren. Bijvoorbeeld door helder de norm te stellen dat geweld tegen vrouwen en meisjes onacceptabel is, waar dan ook. Door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken en zo het taboe te doorbreken. Of door als actieve omstander te zorgen dat vrouwen en meisjes zich veilig kunnen voelen bijvoorbeeld op het werk, op straat, in het OV of in het uitgaansleven. Allerlei instanties kunnen een belangrijke rol vervullen in deze normstelling en bewustwording, door zich uit te spreken en burgers op te roepen ook medestander te worden in de strijd tegen geweld tegen vrouwen.
Iemand die te maken heeft met geweld of intimidatie kan bellen met 0800 – 2000. Intimidatie of geweld door een partner, een familielid, een bekende, een collega, een date een klasgenoot, een docent, of door wie dan ook is onacceptabel, altijd. Help door te melden, voor jezelf of om anderen te helpen!

Dank voor de steun aan de actie!

Soroptimistclub Maas en Waal