Op de website van de H. Johannes XXIII parochie voor de dorpen van de gemeente Beuningen.

Hier vindt u:

Parochieblad

datum: 8-7-2021

Maatregelen ten gevolge van het coronavirus

Ter bestrijding van de snelle verspreiding van het coronavirus zijn binnen onze parochie de volgende maatregelen van kracht:

  • Vanaf 26 juni kunnen bij vieringen maximaal 100 personen zitten met de anderhalve meter maatregel (In Weurt: 90 personen). Reserven is alleen nodig bij vieringen waar meer dan het aantal toegestane bezoekers wordt verwacht. In onze agenda kunt u zien welke vieringen dit betreft. Reserveren kan bij het parochiesecretariaat op werkdagen tussen 8.30 en 12.30 uur.
  • Er hoeven geen mondkapjes gedragen te worden.
  • De Agapè-vieringen vervallen voorlopig.

Dank voor uw begrip.

Heeft u in deze moeilijke tijd behoefte aan een gesprek met één van de priesters in onze parochie?
Neem dan contact op met ons secretariaat: tel. 024-6771271 (op werkdagen tussen 8:30 en 12:30 uur).

Beste parochianen,

Het zijn bizarre tijden. En het is een onwerkelijke werkelijkheid waarin we leven... en proberen te óverleven. Wat vertrouwd leek en vanzelfsprekend is dat niet meer. We worden gemaand vooral thuis te blijven en minstens anderhalve meter afstand te houden. 'Social distancing' heet dat in goed Nederlands. De aanwezigheid van een minuscuul klein virus, dat alleen zichtbaar is voor de meest geavanceerde microscoop, heeft onze samenleving - nee, heel onze wereld stilgezet. En ons allen weer met twee benen op de grond. Want we blijken veel kleiner en kwetsbaarder te zijn dan we zelf vaak denken.

Voor velen van ons is de ontstane situatie een bron van frustratie en verdriet. Niet op bezoek kunnen gaan bij je geliefden. Geen bezoek kunnen ontvangen. Verzorgingstehuizen en andere instellingen die worden gesloten - iets dat een vaak al bestaand isolement nog verder vergroot. En dat doet pijn. Heel veel pijn. Want als er iets nodig is in deze tijd, dan is het nabijheid. En dan lijkt anderhalve meter soms heel ver weg.

Dit geldt voor ons allen. Ook voor mij als pastor, waar ik nabij wil zijn, maar dat niet altijd kan of mag. Natuurlijk is het verstandig om behoedzaam te werk te gaan en de door de overheid / het RIVM gemaakte afspraken zo goed mogelijk na te leven. Je moet het gevaar immers niet opzoeken. Maar verstand en gevoel vertellen vaak een ander verhaal. De voorbereiding van een uitvaartdienst per telefoon of e-mail (zo is op dit moment de praktijk!) voelt vreemd, zelfs tegennatuurlijk. Juist in situaties als deze is menselijke nabijheid zo belangrijk. Maar we zullen het er voorlopig mee moeten doen. Het is niet anders. Opvallend is overigens wel dat eenieder hier begrip voor heeft. We voelen heel goed aan dat we in hetzelfde schuitje zitten en dat we alleen sámen (om maar eens een bijbels beeld te gebruiken) de storm op het meer zullen kunnen trotseren.

Toch zijn er - midden in deze crisis - ook de nodige positieve zaken te melden. Niet alleen een verbetering van de luchtkwaliteit en het feit dat sommige mensen - te midden van alle on-rust - ontdekken hoe weldadig momenten van stilte en rust (kunnen) zijn. Ook lijkt er, minstens voor nu, sprake te zijn van zoiets als een 'herontdekking van de ander'. Juist in deze tijd ervaren we hoe belangrijk de ander voor ons is. En hoe belangrijk jij en ik voor de ander kunnen zijn. We kunnen geen mens zijn zonder mede-mens. IK kan niet zonder JOU. Vandaar ook de aanwezigheid van de befaamde 'coronavlag' (twee applaudisserende handen met daarbij de tekst 'Met elkaar - voor elkaar') in elk van onze vier kapelletjes, die overigens opvallend druk worden bezocht.

Met elkaar - voor elkaar: een oproep om vól te houden. Om er sámen voor te gaan. Hier en nu. Maar wat zou het mooi zijn als we de enorme en hartverwarmende solidariteit die we nu hebben zien ontstaan óók weten vast te houden, als we het corona-tijdperk eenmaal achter ons zullen hebben gelaten. En ook weer samen de zondag kunnen vieren. Want als ik ergens naar uitkijk...

Houd vol en houd elkaar vast, ook al is het op anderhalve meter...

Een hartelijke groet,
Pastor Ruud Roefs