Op de website van de H. Johannes XXIII parochie voor de dorpen van de gemeente Beuningen.

Hier vindt u:

Parochieblad

datum: 18-3-2020

Maatregelen ten gevolge van het coronavirus

Ter bestrijding van de snelle verspreiding van het coronavirus zijn binnen onze parochie de volgende maatregelen van kracht:

  • Alle publieke vieringen tot en met Pinksteren (31 mei) zijn afgelast.
  • De geplande misintenties tot 1 juni zullen, na overleg met de familie, op een later te bepalen tijdstip alsnog worden afgelezen. Onze excuses voor het ongemak.
  • Het is (voorlopig) niet meer mogelijk om de communie aan huis te ontvangen.
  • Uiteraard gelden ook de Maatregelen van de Nederlandse bisschoppen

Heeft u in deze moeilijke tijd behoefte aan een gesprek met één van de priesters in onze parochie?
Neem dan contact op met ons secretariaat: tel. 024-6771271 (op werkdagen tussen 8:30 en 12:30 uur).

Vrijwel overal kampen parochies met een teruglopend kerkbezoek. Daarmee vertel ik u niets nieuws. Tegelijkertijd echter mogen kleine kapelletjes (in, aan of in de directe nabijheid van de grote kerk) zich dagelijks en soms in toenemende mate verheugen over de toeloop van een flink aantal bezoekers. Toevallige passanten of mensen uit de buurt die even de stilte opzoeken - een gebed uitspreken - en vaak ook een kaarsje opsteken voor iemand die hen dierbaar is. Een opvallend gegeven. Er is blijkbaar behoefte aan. En... een deur die open staat nodigt ook uit om binnen te lopen. Winssen en Ewijk hebben beide zo’n kapel. En beide kapellen worden druk bezocht. En we zullen er ook alles aan doen om deze beide heilige plekken - want dat zijn het - te behouden. Ook in tijden van kerksluiting.

Toen ik in Beuningen kwam wonen, viel me één ding direct op. De Corneliuskerk is eigenlijk altijd gesloten, behoudens weekendvieringen en uitvaarten. En dat is jammer. Om niet te zeggen 'doodzonde'. Want daarvoor zijn kerken niet bedoeld. De Mariakapel van de Corneliuskerk bevindt zich aan de binnenzijde - en is dus niet toegankelijk. Behalve... als de grote deur open staat.

En daarmee komen we uit bij een wens die ik al geruime tijd koester: een kerk die overdag geopend is. Waar mensen kunnen binnenlopen. Om te bidden. Om een kaarsje op te steken. Op verhaal te komen. Of gewoon maar even rond te kijken. Ook dat. Het zou me heel veel waard zijn om dát te realiseren. En ik weet dat ik niet de enige ben die er zo over denkt.

Aanvankelijk stond ons als parochiebestuur voor ogen de kerk gedeeltelijk toegankelijk te maken. Door plaatsing van een smeedijzeren hek of een glazen wand achter in de kerk zou de Mariakapel bereikbaar worden gemaakt - en de rest van de kerk worden afgesloten. Een groot aantal praktische bezwaren én de hoge kosten hebben het parochiebestuur echter op deze plannen doen terugkomen.

Na uitvoerig beraad is er nu gekozen voor een totaal ander plan van aanpak. We willen de Corneliuskerk (en dat is behoorlijk revolutionair!) in haar geheel gaan openstellen. Zoals dat in vroeger tijden ook het geval was. Dat dit niet zomaar kan - de tijden zijn veranderd - spreekt voor zich. Willen we dit mogelijk maken, dan zullen er, mede met het oog op de veiligheid, verschillende maatregelen moeten worden getroffen. Hierbij valt te denken aan het goed afsluiten van bepaalde ruimtes, enige vorm van cameratoezicht - maar ook de aanwezigheid van vrijwilligers die toezicht houden / gastheer en gastvrouw zijn. Vooral dit laatste zal doorslaggevend zijn voor het al dan niet doorgaan van onze plannen. Wat zou het prachtig zijn als mensen 'gewoon weer hun kerk kunnen binnenlopen...' Een van mijn grootste wensen zou hiermee in vervulling gaan! Overigens gaan de plannen verder dan alleen maar het openstellen van de kerk en het daarmee toegankelijk maken van de Mariakapel. Maar daarover een volgende keer meer...

Mijn vraag aan u / jou is concreet de volgende:

Zou u / jij ervoor voelen om, samen met anderen, op gezette tijden in de Corneliuskerk aanwezig te zijn - toezicht te houden - gastheer of gastvrouw te zijn?

Het streven is om de kerk (in elk geval op doordeweekse dagen) open te stellen van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur (in het winterseizoen van 14 tot 16 uur).

Het is de bedoeling dat er te zijner tijd in onderling overleg roosters worden gemaakt, en... hoe groter de groep, des te eenvoudiger zal het zijn dit alles te realiseren. Voor de goede orde: ik heb mezelf ook alvast aangemeld!

Mocht uw / jouw belangstelling zijn gewekt, neemt u dan contact op met ons parochiesecretariaat:

Dorpssingel 2, 6641 BE  Beuningen
telefoonnummer: 024 677 1271 (dagelijks van 8.30 tot 12.30 uur)
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ook kunt u gebruik maken van de aanmeldingsformulieren die in elk van onze drie parochiekerken gereed liggen.

Wilt u me helpen deze droom te realiseren ..?
Alvast bedankt!

Met een hartelijke groet,
Pastor Ruud Roefs